Skip to content

Domeinenbank

/

Nieuwsbericht

Trends in de wereld van domeinnamen: Duurzaamheid

Na de vorige keer domeinnamen met betrekking tot plaatsnamen onder de loep genomen te hebben, gaan we nu verder met een populaire en tevens zeer actuele trend: duurzaamheid. Inmiddels is het al lang niet alleen meer een hype, en zijn de domeinnamen omtrent dit onderwerp dus ook enorm aan populariteit aan het winnen.

Na de vorige keer domeinnamen met betrekking tot plaatsnamen onder de loep genomen te hebben, gaan we nu verder met een populaire en tevens zeer actuele trend: duurzaamheid. Inmiddels is het al lang niet alleen meer een hype, en zijn de domeinnamen omtrent dit onderwerp dus ook enorm aan populariteit aan het winnen.

Domeinnamen en duurzaamheid

Duurzaamheid, dat is nogal een brede term. Voor de één gaat dit over het terugdringen van het gebruik van plastic, voor de ander over groene energie, of het verminderen van uitstoot, of bijvoorbeeld recyclen. De vraag naar duurzaamheid, en dus ook de markt in duurzame oplossingen is sterk in ontwikkeling. Dat merk je niet alleen tijdens gesprekjes bij de koffiemachine op werk, maar ook in de media. Het is dus een no-brainer dat domeinnamen die binnen deze categorie vallen óók mateloos populair zijn. Daar herkenden we bij Domeinenbank al snel een trend in. Hierbij kunnen we onderscheid maken tussen twee veelvoorkomende aanvragen:

  1. Middelgrote- tot grote bedrijven binnen de duurzaamheid-markt
  2. Initiatiefnemers van projecten ter verbetering van het klimaat/milieu

Vooral groep 1 zorgt ervoor dat de prijzen van domeinnamen binnen deze niche jaarlijks stijgen. We zien dat deze bedrijven vaak flinke financiële mogelijkheden hebben, en soms zelfs al investeren vóór er geld binnenkomt. Deze veelal moderne bedrijven werken hun idee tot in de puntjes uit, en investeren dus ook al vroeg in branding en marketing, waar het inlijven van een premium domeinnaam ook onder valt. Hier onderscheiden ze zich uiteindelijk mee tussen de vele andere bedrijven en start-ups die hun plek op de duurzaamheids-markt proberen te veroveren.

Maatschappelijke initiatieven

Groep 2, die bestaat uit (kleinere) maatschappelijke initiatiefnemers en weldoeners, ziet de commerciële ontwikkeling binnen deze niche vaak als een probleem. Dit zien we vanuit Domeinenbank ook bij het communiceren van domeinnaamprijzen in deze markt. Gelukkig blijkt het huren van een domeinnaam voor deze groep vaak een mooie uitkomst. Hierin denkt Domeinenbank graag mee om tot een mooie oplossing te komen, zodat de kosten voor zo’n kleiner initiatief beperkt blijven. Daarnaast zijn projecten van deze schaal vaak ook van tijdelijke aard. Een huurcontract is dan ideaal vanwege de optie tot maandelijks opzeggen. Zo is het toch heel fijn dat ook initiatiefnemers zónder winstoogmerk via een mooie domeinnaam hun steentje bij kunnen dragen aan het verbeteren van het klimaat.

De populariteit van domeinnamen binnen deze niche zal voorlopig niet veranderen. Klimaatverandering is een onderwerp dat de komende jaren dagelijks het nieuws zal blijven overspoelen. Daarom is de verwachting dat de domeinnamen binnen deze niche qua prijs zullen blijven stijgen. Welke trend verwacht jij dat eind 2023, of begin 2024, de kop op zal steken?