Skip to content

Domeinenbank

/

Geen onderdeel van een categorie

Een domeinnaam alleen voor e-mail gebruiken: Kan dat?

Bovenstaande vraag is simpel, en heeft in principe ook een simpel antwoord: Ja, je kunt een domeinnaam alleen voor e-mail gebruiken. Maar waarom zou je dat doen?

Bovenstaande vraag is simpel, en heeft in principe ook een simpel antwoord: Ja, je kunt een domeinnaam alleen voor e-mail gebruiken. Maar waarom zou je dat doen?

Bij Domeinenbank.nl spreken we veel mensen die geïnteresseerd zijn in domeinnamen die reeds geregistreerd zijn. Je zou dan verwachten dat er op deze domeinnamen iets staat, toch? Een website, een pagina met contactinfo, of op z’n minst een ‘under construction’-berichtje. Toch zal je vaak zien dat een domeinnaam, ondanks dat deze al een eigenaar heeft, op ‘niks’ uitkomt. Wanneer wij dan contact opnemen met de eigenaar om te bekijken of we kunnen bemiddelen bij een overname, krijgen we vaak de reactie dat de domeinnaam tóch in gebruik is, maar alleen voor de e-mail-functionaliteiten die bij de domeinnaam horen.

Een domeinnaam voor e-mail

Zowel voor zakelijke als particuliere klanten zien we bovenstaande steeds terugkomen. In de zakelijke wereld zit bijvoorbeeld een holding boven een werkmaatschappij. De werkmaatschappij is in principe de “winkel” en die moet een etalage en informatiepunt hebben (de domeinnaam + website). De holding is daarentegen vooral een registratievorm en heeft vaak geen etalage nodig (wel een domeinnaam, geen website). Wel vindt er bij sommige bedrijven dan nog communicatie plaats vanuit de holding. Hierbij wordt er dan een domeinnaam zonder website toch gebruikt om puur mee te mailen.

Bij privépersonen gaat het vaak om een voornaam, achternaam, bijnaam of afkorting van voor en achternaam, waaronder zij in hun omgeving bekend staan. Zo zien we dat mensen het leuker vinden om te mailen met “[email protected]” of “[email protected]” bijvoorbeeld. Ook in deze situatie komt het geregeld voor dat wanneer je de domeinnaam intypt je op een lege pagina uitkomt: lang niet alle particulieren vinden het zinvol om een website over zichzelf te beginnen, maar willen natuurlijk wél gewoon met hun mooie domeinnaam kunnen mailen.

Hoe gebruik je een domeinnaam alleen voor e-mail?

Sommige hostingpartijen bieden een pakket aan waarbij je puur betaalt voor e-mailhosting. Wanneer je een domeinnaam alleen gebruikt voor e-mail heb je minder ruimte bij het hostingbedrijf nodig. Vandaar dat een “e-mail only” hostingpakket doorgaans goedkoper is dan wanneer je ook hosting afsluit voor een website.

Na de aanschaf van je hostingpakket kun je met jouw info inloggen op het dashboard van het hostingbedrijf. Waar je normaal de opties kunt vinden voor het aanpassen van jouw website, beveiliging en andere zaken, zul je nu alleen e-mailgerelateerde opties zien. Daarmee kan je bijvoorbeeld meerdere e-mailadressen aanmaken, inboxen beheren en spam-filters instellen. Iedere hostingpartij heeft hiervoor zijn eigen omgeving. Bij vragen kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van het bedrijf waar je hosting afneemt.

Heb jij een domeinnaam op het oog die ogenschijnlijk ongebruikt is? Neem vooral contact met Domeinenbank.nl op. Wij kunnen je altijd een handje helpen bij het achterhalen van de eigenaar. Daarna bieden we bemiddeling bij aankoop als een service aan.