Wat is eigenlijk een domeinnaam?

We gebruiken ze dagelijks, maar wat is nou eigenlijk een domeinnaam?

Waarom zijn er eigenlijk domeinnamen?

De domeinnaam is ingevoerd omdat ‘korte’ webadressen een stuk gebruiksvriendelijker zijn. Een domeinnaam verwijst namelijk naar een IP-adres. Zo’n IP-adres bestaat uit een lange reeks cijfers. Zie die maar eens in veelvoud te onthouden!

Het adres van je website

Wat is een domeinnaam? Een domeinnaam wordt ook wel een url, of websitenaam genoemd. Om je een voorbeeld te geven: onze domeinnaam is Domeinenbank.nl. De definitie van het woord ‘domeinnaam’ komt van de Engelse term Domain Name System (DNS).

”Het woord ‘domeinnaam’ komt van de Engelse term Domain Name System (DNS).”

Het verschil tussen een domeinnaam en webhosting

De begrippen ‘domeinnaam’ en ‘webhosting’ worden nog wel eens door elkaar gehaald. Het zijn echter twee volledig verschillende begrippen: een domeinnaam toets je in, het is een online adres. Webhosting is de service die het domein online bereikbaar maakt. Zonder hosting kan de wereld nooit een kijkje komen nemen op jouw online adres!

Wil je meer weten over domeinnamen? Check onze ‘Veelgestelde vragen‘-pagina!

Heb je een vraag? Stel hem dan gerust.